Istorija i razvoj crnogorskog ustavnog sudstva


Ustavno sudstvo u Crnoj Gori  ustanovljeno je 1963. godine, a Ustavni sud Crne Gore je počeo sa radom 1964. godine kao sud republike članice u sastavu SFRJ, kao jedine socijalističke države koja je ustanovila ustavno sudstvo. U svojoj,  više od pet decenija dugoj praksi Ustavni sud Crne Gore svoju ulogu institucionalnog garanta ustavnog sudstva,  ostvarivao je u uslovima čestih ustavnih promjena i u različitim društveno-političkim sistemima: od socijalizma i samoupravljanja; jugoslovenkog federalizma; savezne države sa dvije države članice, državne zajednice Srbija i Crna Gora, i danas u nazavisnoj državi Crnoj Gori.

(Fotografija Podgorice iz 1977, izvor: NN) 

U istorijskom periodu od 1946. godine do 19. oktobra 2007. godine Crna Gora je donijela četri ustava i jedan Ustavni zakon i to: Ustav Narodne Republike Crne Gore od 31. decembra 1946, Ustavni zakon o osnovama društvenog i političkog uređenja Narodne Republike Crne Gore i republičkim organima vlasti od 4. februara 1953, Ustav Socijalističke Republike Crne Gore od 10. aprila 1963, Ustav Socijalističke Republike Crne Gore od 25. februara 1974. i Ustav Republike Crne Gore od 12. oktobra 1992. godine.  Svaki od ovih ustava je Ustav Crne Gore kao članice federacije, a ne kao nezavisne države. Prva tri ustava i Ustavni zakon iz 1953. su donijeti u periodu socijalizma i samoupravljanja, jedinstvenog sistema vlasti, a posljednji iz 1992. godine u doba kada se ustanovljava parlamentarni sistem organizacije vlasti, sudska nezavisnost, propisuje obimna lista ljudskih prava i sloboda, uvodi tržišni sistem privređivanja i sl. (Mijat Šuković: Ustavno pravo, CID, Podgorica 2006, str 160.) 

Načelno gledano u Crnoj Gori postoje tri razdoblja razvoja ustavnog sudstva:

  • Ustavno sudstvo u bivšoj Socijalističkoj Republici Crnoj Gori od 1963. do 1992. - razdoblje u kojem je Crna Gora bila jedna od šest federalnih republika u sastavu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ovaj period karakteriše socijalistički smjer društvenog razvoja, zajednička država i njen federativni oblik, suverenost naroda, društvena svojina, vlast i samoupravljanje radničke klase i naroda grada i sela, ravnopravnost naroda i narodnosti, idejno usmjeravajuća i politički vodeća uloga partije komunista itd... Sve drugo je utvrđivanje organizacionih oblika i postupaka putem kojih se ostvarivala sadržina socijalističkih načela i njihovih ciljeva.  
  • Ustavno sudstvo u sastavu dvočlane Savezne Republike Jugoslavije (1992– 2002), odnosno države-članice u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora (2002 – 2006). Ovaj period karakteriše kraj samoupravljanja i društvene svojine i odbacivanje smjera izgradnje socijalističkog društva. Promoviše se smjer tranzicije u pravcu kretanja društva ka kapitalizmu. Ustanovljava se parlamentarni sistem organizacije vlasti, sudska nezavisnot, slobodna ekonomija,zaštita ljudskih prava i sloboda itd. 
  • Ustavno sudstvo od 2006. u nezavisnoj državi. Ovaj period karakteriše obnova crnogorske nazavisnosti i harmonizacija pravnog sistema sa evropskim standardima. Novim Ustavom donijetim i proglašenim 22. oktobra 2007. godine, u samostalnoj i nezavisnoj državi Crnoj Gori, Ustavni sud je ustanovljen kao poseban organ, izdvojen od ostalih vlasti, koji štiti ustavnost i zakonitost, odnosno ustavno-pravni poredak i ljudska prava i slobode zajemčene Ustavom. Najveću novinu u pogledu funkcionisanja i rada Ustavnog suda, donijele su odredbe Ustava kojima je utvrđena neposredna zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda putem ustavne žalbe. 

 

Crnogorska ustavno-pravna istorija

Ustavno sudstvo u bivšoj Socijalističkoj Republici Crnoj Gori od 1963. do 1992.

Ustavno sudstvo u sastavu dvočlane Savezne Republike Jugoslavije (1992. – 2006.)

Ustavno sudstvo od 2006. u nezavisnoj državi


 



Council of Europe

Izrada ovog veb sajta finansirana je sredstvima zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope. Iznijeta mišljenja ni u kom slučaju se ne mogu smatrati zvaničnim stavom Evropske unije ili Savjeta Evrope.