Sudije


SNEŽANA ARMENKO, SUDIJA USTAVNOG SUDA

Image

Snežana Armenko, rođ. Bulatović, rođena je u Podgorici, 10. februara 1981. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Podgorici. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2003. godine, nakon čega je položila državni (2005), a potom i pravosudni ispit (2006).

Karijeru je započela kao pripravnik, potom kao savjetnik u Osnovnom sudu u Podgorici i Viši samostalni savjetnik u Kancelariji Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom u Strazburu, kada je Kancelarija prvi put osnovana u Podgorici (2009).

Nakon završene Inicijalne edukacije za sudije, za sudiju Osnovnog suda u Podgorici birana je 28. aprila 2010. godine, koju funkciju je vršila do 3. jula 2020. godine, kada je izabrana za zamjenicu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Za sudiju Ustavnog suda Crne Gore od strane Skupštine Crne Gore izabrana je 27. februara 2023. godine.

Prva je sudija iz Crne Gore koja je upućena u Evropski sud za ljudska prava u Strazburu na stručno usavršavanje, gdje je provela godinu dana. Stečeno znanje i iskustvo primjenjivala je kao sudija u svakodnevnom radu na predmetima, ali i kao predsjednik Odjeljenja sudske prakse, gdje je tokom tri godine (od 2017. do 2020. godine), radila na unapređenju primjene evropskih standarda u praksi sudova, posebno dajući doprinos uspostavljanju stabilne i konzistentne sudske prakse izvršnih vijeća u Osnovnom sudu u Podgorici, kreiranjem pretraživača aktuelne prakse u izvršnom postupku.

Kao zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda postupala je po pritužbama građana na rad državnih organa u oblasti javne uprave, kao i na rad sudova, državnih tužilaštava, javnih izvršitelja, advokata i notara, analizirajući da li se njihovim radnjama, postupanjem i/ili nepostupanjem krše ljudska prava garantovana Ustavom CG i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Aktivni dugogodišnji predavač je u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i sertifikovani međunarodni trener HELP Programa Savjeta Evrope za oblast konvencijskog prava. Angažovana je kao predavač od strane više međunarodnih i nevladinih organizacija i kao predavač i trener za pripreme za moot-court takmičenja studenata i postdiplomaca na raznim univezitetima (tzv.“simulacija suđenja“ pred ESLJP).

Prošla je brojne nacionalne i međunarodne specijalističke obuke iz oblasti EKLJP i prava EU, učesnik velikog broja domaćih i međunarodnih seminara.

Bila je mentor kandidatima za sudiju, a posebnu pažnju posvećuje obrazovanju mladih pravnika i aktivno učestvuje u programu pravnih klinika koje su posvećene unapređenju praktičnih znanja studenata pravnih fakulteta u Crnoj Gori.

Koautor je Komentara Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, publikovan u januaru 2023. godine.

Autor je Priručnika „Konvencijska prava stranaca u ekstradicionom postupku u Crnoj Gori“ u publikaciji AIRE Centra iz Londona.

Objavila je više stručnih i naučnih radova iz oblasti konevncijskog prava.

Govori engleski jezik na profesionalnom nivou i ima osnovno znanje francuskog jezika.

Udata i majka dvoje djece.

 

 

DRAGANA ĐURANOVIĆ, SUDIJA USTAVNOG SUDA

Image

Dragana Đuranović, rođena Miličković, rođena je u Podgorici, 18.decembra 1959. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Podgorici i diplomirana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 1982. godine nakon čega je 1983. godine započela pripravnički staž u tadašnjem Okružnom sudu Podgorica, a sada Višem sudu u Podgorici. Nakon obavljenog pripravničkog staža u trajanju od dvije godine 1985. godine položila je pravosudni ispit, nakon čega je nastavila rad u Okružnom sudu kao savjetnik u praničnom-građanskom odjeljenju Okružnog suda.

1987. godine izabrana je za sudiju Opštinskog suda u Podgorici, gdje je radila u građanskom odjeljenju toga suda i provela ukupno 10.godina na radu kao prvostepeni sudija.

1997.godine izabrana je za sudiju Višeg suda gdje je takođe radila u građanskom odjeljenju, gdje je bila predsjednik jednog Građanskog vijeća i predsjednik Građansko odjeljenja Višeg suda.

U decembru 2014. godine imenovana je od strane Vlade Crne Gore za Zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore.

Za sudiju Ustavnog suda izabrana je 27.februara 2023. godine.

Kao sudija i zaštitnica bila je predavač u Centru za obuku u sudstvu, a pohađala je više seminara iz oblasti ljudskih prava na kojima je bila ne samo učesnik, nego i predavač. Posebno se radilo o seminarima u organizaciji AIR Centra iz Londona u saradnji sa CEDEM-om o primjeni Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Licencirani je medijator i jedan od prvih medijatora koji su odabrani od strane tadašnjeg Ministarstva pravde.

Boravila je i na više Međunarodnih seminara i studijskih posjeta od kojih je i posjeta SAD-u u organizaciji tadašnjeg USAID-a, u trajanju od 21.dana.

Koautor je priručnika za medijaciju, koji se i sada koristi kod obuke mladih medijatora.

Udata je i ima sina.

 

 

DESANKA LOPIČIĆ, SUDIJA USTAVNOG SUDA

Image

Desanka Lopičić rođena je 1961. godine u Danilovgradu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Podgorici 1983. godine.

Radni odnos, u Ministarstvu unutrašnjih poslova zasnovala je 1984. godine, odakle je upućena na praksu u Opštinski sud i Opštinsko tužilaštvo u Podgorici. Nakon položenog državnog ispita 1985. godine i pravosudnog ispita 1986. godine, nastavila je da radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova – Odeljenje za prekršaje i analitiku, u Podgorici na poslovima zastupanja. Sa radom u Ustavnom sudu započela je 1988. godine na poslovima stručnog saradnika, zatim savjetnika Suda i zamjenika sekretara Suda, koje poslove je obavljala do izbora za sudiju Ustavnog suda.

Za sudiju Ustavnog suda, od strane Skupštine Crne Gore izabrana je 23. juna 2005. godine, na predlog Predsjednika Crne Gore. Od 27. novembra 2006. godine obavljala je funkciju zamjenika predsjednika Ustavnog suda.

Na predlog Predsjednika Crne Gore, Skupština Crne Gore, ponovo je izabrana za sudiju Ustavnog suda. Za predsjednicu Ustavnog suda izabrana je 15. januara 2014. godine.

Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama i okruglim stolovima na kojima je imala izlaganja iz oblasti ustavnog sudstva. Bila je član i sekretar redakcije časopisa “Pravni zbornik”. Autor je više stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima.

Udata je i majka dva sina.

 

 

FARUK RESULBEGOVIĆ, SUDIJA USTAVNOG SUDA

Image

Rođen je 18.12.1981. godine u Baru. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Ulcinju, a pravni fakultet Univerziteta Crne Gore završio 2006. godine.

Radni angažman je započeo kao pripravnik u Osnovnom Državnom tužilaštvu u Ulcinju 2007. godine, dok je poslove savjetnika obavljao od 2011. godine. Za državnog tužioca je izabran 2015. godine. U toku 2016. godine bio je upućen u Specijalno Državno tužilaštvo, a za rukovodioca Osnovnog Državnog tužilaštva u Ulcinju je izabran 2023. godine.

Za sudiju Ustavnog suda je izabran 22.11.2023. godine.

Govori engleski, njemački i italijanski jezik.

Oženjen je i otac dvoje djece.

 

 

MOMIRKA TEŠIĆ, SUDIJA USTAVNOG SUDA

Image

Rođena dana 24.12.1976 godine u Kotoru, djevojačko prezime Marović. Diplomirala dana 19.2.2001 godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Pravosudni ispit položila dana 24.6.2004 godine, pred Ispitnom komisijom Ministarstva pravde Crne Gore.

Pripravnički staž obavljala u Osnovnom sudu u Kotoru u periodu od 30.5.2001-25.11.2002 godine, nakon čega je u periodu od 25.11.2002 godine do 9.9.2004 godine, bila raspoređena na radno mjesto upravitelja sudske pisarnica. Nakon položenog pravosudnog ispita u periodu od 9.9.2004 godine do 23.3.2009 godine, bila raspoređena na radno mjesto srtučnog saradnika u istom sudu.

Dana 17.3.2009 godine, od strane Sudskog savjeta izabrana za sudiju Osnovnog suda u Kotoru, gdje je bila rukovidilac krivičnog odjeljenja od 2012 godine do 1.1.2022 godine. Zamjenik predsjednika Osnovnog suda u Kotoru bila od 2012 godine, do 31.12.2020 godine, kada je od strane Sudskog savjeta, imenovana za vršioca dužnosti predsjednika tog suda, koju dužnost je obavljala do 25.1.2023 godine.  

Za sudiju Ustavnog suda izabrana dana 27.2.2023 godine, od strane Skupštine Crne Gore.

 

 

BUDIMIR ŠĆAPANOVIĆ, SUDIJA USTAVNOG SUDA

Image

Rođen je 31. maja 1959. godine, u Bijelom Polju. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Podgorici, 1982. godine. Od 1985. godine do 1989. godine radio je u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo na normativno-pravnim i analitičkim poslovima. Nakon toga, radio je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kao načelnik Službe za pravne i opšte poslove.

Od 11. januara 1993. godine do 24.marta 2004. godine obavljao je poslove savjetnika Ustavnog suda Crne Gore. Za zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore prvi put je izabran 24. marta 2004. godine, a drugi put 2. novembra 2011. godine.

Za sudiju Ustavnog suda je izabran decembra 2013. 

Izbor

Zakletva

Mandat

Imunititet

Ustavne i zakonske zabrane

Prestanak funkcije

Razrješenja prije isteka mandata

Suspenzija


 



Council of Europe

Izrada ovog veb sajta finansirana je sredstvima zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope. Iznijeta mišljenja ni u kom slučaju se ne mogu smatrati zvaničnim stavom Evropske unije ili Savjeta Evrope.