Međunarodni protokoli o saradnji


Ustavni sud Crne Gore potpisnik je tri Međunarodna memoranduma o saradnji, i to sa: Ustavnim sudom Republike Hrvatske (2011), Ustavnim sudom Republike Turske (2012) i Ustavnim sudom Republike Azerbejdžajn (2015). 

USTAVNI SUD CRNE GORE I USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE (2011) 

Ustavni sud Crne Gore i Ustavni sud Republike Hrvatske polazeći od značenja koje ove institucije imaju za očuvanje ustavnosti i zakonitosti i zaštitu i unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda u dvije države, a u cilju unaprjeđenja međusobne saradnje u području ustavnopravne teorije i prakse  popisali su Protokol o saradnji. Protokol je potpisan u Podgorici, 10. juna 2011. godine, od strane prof.dr Milana Markovića predsjednika Ustavnog suda Crne Gore i prof.dr Jasne Omejec, predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske. 

Sadržaj Protokola o saradnji Ustavnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Republike Hrvatske: 

Protokol o saradnji Ustavnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Republike Hrvatske 

USTAVNI SUD CRNE GORE I USTAVNI SUD REPUBLIKE TURSKE 

Ustavni sud Crne Gore i Ustavni sud Republike Turske potpisali su Memorandum o razumjevanju u želji da pokrenu programe bilateralne saradnje u svojoj sferi djelovanja, da podjele znanja i iskustva i da ojačaju svoje institucionalne kapacitete. Memorandum su potpisali predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, prof.dr Milan Marković i predsjednik Ustavnog suda Republike Turske, Hasim Kilic u Istanbulu 28. aprila 2012. godine. 

Sadržaj Memoranduma o saradnji Ustavnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Republike Turske: 

Memorandum o bilateralnoj saradnji Ustavnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Republike Turske

 

USTAVNI SUD CRNE GORE I USTAVNI SUD REPUBLIKE AZERBEJDŽAJN 

Ustavni sudovi Azerbejdžana i Crne Gore potpisali su Memorandum o saradnji 5. oktobra 2015. godine u Bakuu, Azerbejdžajn. 

Memorandum su potpisali predsjednik Ustavnog suda Azerbejdžana Farhad Abdullajev i predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, gospodin Abdullajev je istakao značaj ovog dokumenta u smislu razvoja saradnje između ustavnih sudova dvije zemlje. On je takođe pozdravio diplomatske, ekonomske i turističke veze između Azerbejdžana i Crne Gore. Gospodin Abdullajev je takođe istakao reforme za modernizaciju pravnog sistema.

Predsjednica Lopičić je istakla da pridaje veliki značaj saradnji ustavnosudske vlasti dviju zemalja. Ona je pozdravila činjenicu da ustavni sudovi Azerbejdžana i Crne Gore redovno razmijenjuju mišljenja i iskustva na marginama međunarodnih događaja. 

Sadržaj Memoranduma o saradnji Ustavnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Republike Azerbejdžajn: 

Nacrt Memoranduma o saradnji Ustavnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Republike Azerbejdžajn

 

Dokumenti

ASDProtokol sa Republikom Hrvatskom.pdf

ASDNacrt Memoranduma.pdf

ASDProtokol sa Republikom Turskom na engleskom.pdf


 



Council of Europe

Izrada ovog veb sajta finansirana je sredstvima zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope. Iznijeta mišljenja ni u kom slučaju se ne mogu smatrati zvaničnim stavom Evropske unije ili Savjeta Evrope.