Uvid u ustavnosudski spis


Uvid u ustavnosudski spis prije okončanja postupka 

Zahtjev za uvid u spis predmeta i prepis spisa sadrži: ime odnosno naziv podnosioca zahtjeva, broj lične karte, adresu, naziv i sjedište, ustavnosudsku oznaku predmeta, odnosno opis ustavnosudskog predmeta, naziv akta koji se želi prepisati i potpis podnosioca zahtjeva.

Zainteresovano lice u zahtjevu mora navesti i podnijeti dokaze koji ukazuju na opravdani interes za uvid u spis predmeta i prepis spisa.

Lica koja učesnik u postupku ovlasti na zastupanje u postupku, moraju priložiti i ovjereni prepis punomoćja.

Generalni sekretar odlučuje o zahtjevu za uvid u spis predmeta i prepis spisa i obavještava podnosioca zahtjeva.

Uvid u spis predmeta se obavlja u Službi i u radno vrijeme Ustavnog suda, o čemu odlučuje generalni sekretar.

Prepis fotokopiranjem spisa se obavlja u Ustavnom sudu.

Troškove prepisa snosi podnosilac zahtjeva, prema troškovniku objavljenom na oglasnoj tabli Ustavnog suda.

Uvid u ustavnosudski spis nakon okončanja postupka 

Generalni sekretar odobrava učesniku u postupku uvid u ustavnosudski spis i nakon što je ustavnosudski postupak okončan, a predmet razvrstan pod oznakom "a/a.", ako učesnik pisanim podneskom obavijesti Ustavni sud da priprema zahtjev za zaštitu prava pred Evropskim sudom za ljudska prava i navede razloge zbog kojih uvid u spis smatra potrebnim.

Fizičkom licu koje nije bilo učesnik u postupku, generalni sekretar može odobriti uvid u ustavnosudski spis iz odredaba člana 107. ovog poslovnika nakon okončanja ustavnosudskog postupka, a predmet razvrstan pod oznakom "a/a.", ako to lice nedvosmisleno dokaže da za to ima opravdan stručni, naučni, istraživački ili slični interes, uz svojeručno potpisano jemstvo da lična imena, nazive pravnih lica i nazive mjesta i stranih država, sadržane u spisima predmeta po ustavnoj žalbi, neće objaviti.

Odobrenje, odnosno službena zabilješka o uskraćivanju odobrenja iz st. 1. i 2. ovog člana daje se u pisanom obliku i smatra se dijelom ustavnosudskog spisa. 

 


 



Council of Europe

Izrada ovog veb sajta finansirana je sredstvima zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope. Iznijeta mišljenja ni u kom slučaju se ne mogu smatrati zvaničnim stavom Evropske unije ili Savjeta Evrope.