> Članstvo u međunarodnim tijelima i organizacijama

       > Svjetska konferencija o ustavnom sudstvu

       > Konferencija evropskih ustavnih sudova

       > Venecijanska komisija

   > Konferencije u organizaciji Ustavnog suda Crne Gore

       > Regionalna konferencija " Uloga ustavnog suda i redovnih sudova u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda – zajednička odgovornost“, maj 2018 (Budva)

       > Regionalna konferencija „Zabrana diskriminacije u ustavnosudskoj praksi“ jun 2017 (Budva)

       > Konferencija "Uloga Ustavnog suda u izgradnji vladavine prava - zaštita ljudskih prava i sloboda" decembar 2016, (Budva)

       > Dan Ustavnog suda Crne Gore i Konferencija na temu „ Ustavnosudska zaštita izbornog prava“, februar 2016 (Budva)

       > Regionalna konferencija „Sloboda izražavanja – normativni okviri praksa“, oktobar 2015 (Bečići)

       > Okrugli sto “Pravna priroda odluka ustavnog suda i njihove posledice”, maj 2015. godine (Miločer)

       > 50 godina ustavnog sudstva u Crnoj Gori i Međunarodna konferencija „Ustavnosudska zaštita ljudskih prava i osnovni sloboda“, novembar 2014 (Bečići)

       > Okrugli sto „Uloga Ustavnog suda u izgradnji vladavine prava“, maj 2013 (Miločer)

       > Regionalno savjetovanje „Položaj i uloga Ustavnog suda u primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“, septembar 2006 (Miločer)

   > Prisustvo Ustavnog suda Crne Gore na međunarodnim konferencijama

       > Pregled međunarodnih aktivnosti za 2017. godinu

       > Pregled međunarodnih aktivnosti za 2016. godinu

       > Pregled međunarodnih aktivnosti za 2015. godinu

       > Pregled međunarodnih aktivnosti za 2014. godinu

   > Bilateralne posjete Ustavnom sudu Crne Gore

   > Bilateralne posjete Ustavnog suda Crne Gore

   > Međunarodni protokoli o saradnji



Vijesti  
Međunarodna konferencija povodom obilježavanja 60 godina Ustavnog suda Republike Sjeverne Makedonije.
Primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava u radu ustavnih sudova Podgorica, 28. i 29. mart 2024. godine.

06.03.2024.
Uloga ustavnih sudova u konkretizaciji zajedničkih vrijednosti koje ujedinjuju Evropu 

29.01.2024.
Otvaranja sudijske godine Evropskog suda za ljudska prava 26. januara 2024. godine u Strasbourg-u 

Regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu.
Regionalna konferencija “Zaštita prava na privatnost”.
Sastanak sa predstavnicima Kongresa za lokalnu i regionalnu demokratiju Savjeta Evrope.
Drugi pravosudni forum ,,Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan”, Beograd, 2. i 3. jun 2023..

11.05.2023.
Radna posjeta Saveznom Ustavnom sudu Savezne Republike Njemačke 



Međunarodna saradnja


Ustavni sud Crne Gore ima razvijenu međunarodnu i regionalnu multilateralnu saradnju, koja ima za cilj razmjenu stručnih znanja i iskustava, uz prepoznavanje postojanja zajedničih interesa za promovisanje značaja ustavnih principa i demokratije na međunarodnom nivou. Međunarodna saradnja je orijentisana na uspostavljanje ili unapređenje bilateralnih odnosa sa drugim ustavnim sudovima,  na regionalnu saradnju, na multilateralnu saradnju sa ustavnim sudovima širom Evrope i svijeta, kao i na saradnju sa međunarodnim institucijama od značaja za razvoj ustavne pravde.

Ustavni sud Crne Gore je aktivan član  Svjetske konferencije o ustavnom sudstvu od septembra 2011. godine, Konferencije evropskih ustavnih sudova od 2006. godine i Venecijanske komisije. Takođe ostvaruje redovne kontakte sa tijelima Savjeta Evrope, naručito sa Evropskim sudom za ljudska prava. Od juna 2017. član je i mreže Visokih sudova koja je osnovana na inicijativu Evropskog suda za ljudska prava s ciljem efikasne razmjene informacija visokih sudova država članica o Konvencijskoj praksi i sličnim pitanjima u pogledu zašite ljudskih prava i osnovnih sloboda.   

Pored institucionalizovanih oblika međunarodne saradnje, predstavnici Ustavnog suda Crne Gore redovno učestvuju na međunarodnim konferencijama u organizaciji ustavnih sudova širom Evrope i svijeta  sa ciljem dijeljenja iskustva o ustavno-sudskoj praksi na određene teme u opšte-međunarodnom kontekstu. 2014. godine, Ustavni sud Crne Gore je bio domaćin međunarodne konferencije povodom proslave pedeset godina ustavnog sudstva u Crnoj Gori na temu “Ustavnosudska zaštita ljudkih prava i osnovnih sloboda”, koja je okupila delegacije ustavnih sudova zemalja  širom Evrope, predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori, kao i visoke domaće zvaničnike.

Osim multilaterane saradnje, Ustavni sud Crne Gore ostvaruje redovne kontakte i saradnju sa ustavnim sudovima zemalja iz regiona. Saradnja se odvija kroz organizaciju regionalnih konferencija u Crnoj Gori ili nekoj od država regiona, više puta u godini.  

Ustavni sud Crne Gore ima razvijenu i bilateralnu saradnju, koju ostvaruje kroz radne i službene susrete sudija Ustavnog suda Crne Gore sa kolegama u inostranstvu, s jedne strane odnosno organizovanjem radnih i službenih sastanaka sa sudijama stranih sudova u Crnoj Gori sa druge strane.  U cilju unaprjeđenja bilateralne saradnje u području ustavnopravne teorije i prakse Ustavni sud Crne Gore zaključio je Međunarodne protokole o saradnji sa Ustavnim sudom Republike Hrvatske, Ustavnim sudom Republike Turske i Ustavnim sudom Republike Azerbejdžajn.

Ustavni sud ima i značajnu podršku i kontinuiranu saradnju sa stranim misijama, fondacijama, ambasadama i predstavnicima međunarodnih institucija u Crnoj Gori: Delegacijom Evropske unije, programskom kancelarijom Savjeta Evrope, misijom OEBS-a, Njemačkom fondacijom za međunarodno pravnu saradnju (IRZ), Hans Siddel Fondacijom, Konard Adenauer… itd.

Članstvo u međunarodnim tijelima i organizacijama

Konferencije u organizaciji Ustavnog suda Crne Gore

Prisustvo Ustavnog suda Crne Gore na međunarodnim konferencijama

Bilateralne posjete Ustavnom sudu Crne Gore

Bilateralne posjete Ustavnog suda Crne Gore

Međunarodni protokoli o saradnji


 



Council of Europe

Izrada ovog veb sajta finansirana je sredstvima zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope. Iznijeta mišljenja ni u kom slučaju se ne mogu smatrati zvaničnim stavom Evropske unije ili Savjeta Evrope.